Hva' så hvad?

 

Jeg bruger ikke sociale medier !

For ikke at gå helt glip af min eksistens, kan du evt. læse lidt herunder (du er faktisk inde på en slags blog). Siden opdateres, når jeg kommer i tanke om noget. Det meste er nok ret ligegyldigt for andre - men alligevel ikke. Ikke alle dage er med.

Bemærkninger besvares og kommenteres med glæde til sten@stenutke.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

24 SEP 2019

AFBRÆNDING

Har tændt for gasfyret på level 1. Nu sviner jeg og sender en masse kuldioxid ud i atmosfæren hver dag. Det har Humlebæk Boligselskab engang besluttet ved byggeriets opstart. Jeg kan ikke andet for at holde gulvkulden væk. Alternative el-drevne varmekilder er for dyre og derfor udelukket. For nogle år siden lavede min dengang kvindelige overbo et bål i køkkenvasken med små træstykker, hvor hun stegte pølser og kyllingestykker for åbent vindue. Hun havde ikke betalt for gas og el. Plasticafløbet smeltede og der opstod ild i skabene. Hun flyttede ikke tilbage efter renoveringen.

 

 

 

 

23 SEP 2019

MED EL-TOG

Sammen med Hanne, Corrie og kunstvenner fra Gentofte fire dage i Stockholm med tog fra KBH: Et svensk X 2000 “Snabtog” med indbygget bistro, der tilbød drikke, sandwiches og småretter + stærk svensk kaffe. Toget kører gennem de smukkeste landskaber med skift mellem åbent agerland, skove og store søer. Masser af benplads, brede sæder og rene, store ruder. Godt, næsten lydløst karma i den hyggelige kupe med trælister og -paneler. Der var fuld fart (200/t) det meste af vejen og det tog kun ca. fem timer at komme helt ind til Stockholms centrum. Det er hurtigere (og billigere) end med fly! Boede i enden af Kungsgatan på Norrmalm. Var bl.a. på Moderna Museet og Prins Eugens hus på Waldemarsudde. “Gamla Stan” var oversvømmet af kinesere og krydstogtgæster - og umulig at komme rundt i (værre end Venedig). Bydelens lillebitte jødiske museum havde væbnet sikkerhedsvagt på det lille trekantede torv. Resten af byen var også oversvømmet af turister.

 

 

 

 

13 SEP 2019

VILD MED DANS

Har lige set “Vild med dans” på TV2, fordi Cecilie Karlshøj alias Coco O (Hannes barnebarn) er med. Hold kæft en gang lort og kruk, men på en måde alligevel fascinerende. Et fortidslevn sminket op med lidt sexy pjank, kalvekrøs og flotte kjoler til pigerne.

 

 

 

 

29 AUG 2019

BARNDOM
 

Var idag til kæmpe rund fødselsdag på Bernadotteskolen i Hellerup, hvor jeg gik indtil 1951. Der var mange hundrede mennesker - børn, forældre, veteraner, lærere. Mødte flere på min egen alder, som f.eks. godt kunne huske min lille ihærdige klasselærer Ravn. Men mit forhold til skolen gik ikke så meget gennem klassen, men mere gennem formningslæreren, billedhuggeren Harald Isensteins værksted i kælderen af den oprindelige villa, hvor jeg opholdt mig alle skoledage indtil lukketid. Ingen tog notits af det. Jeg byggede drager, malede, tegnede, støbte, lavede figurer og eksperimenterede med hektografmasse m.m. En dag mødte CC (Rektor Kragh-Müller) mig på gangen og spurgte, hvilken klasse jeg gik i. Jeg anede det ikke! Et par dage efter sad jeg med en ukendt åben bog blandt en ukendt sammentømret flok - min klasse! Februar 1951 blev jeg hevet væk fra Bernadotteskolen og mine nye venner - og blev sendt på kostskole.

 

 

 

 

25 JUL 2019

FERIE

Prøver at klare hedebølgerne med masser af vand - og et drys salt. Får besøg nogle dage af Ø og hendes gode ven fra Sverige. Dobbelt luftmadras på gulvet inde i stuen. Det har jeg faktisk selv prøvet flere gange i andres hjem. Det er meget koldt på ryggen, vuggende, romantisk og ubekvemt!
(Ø befinder sig nu i et mindre torp syd for Halden ved grænsen til Norge).

 

 

 

 

05 JUN 2019

VALG

To gange daffede jeg ned på Humlebæk Skole og afgav min stemme til folkevalgte i EU og gamle Danmark. Ved begge valg så jeg Kristian Hegaard fra De Radikale som tilforordnet, iklædt lækker, mørk habit og kridhvid skjorte med matchende slips - bredt smilende fra sin super effektive, lækre og overfede elektriske kørestol. Under folketingsvalget var han dog ved at køre lidt træt, tror jeg. Smilet var næsten væk, mobilen lå i hånden og der var lidt sved på panden, men her galdt det jo også ham selv og hans politiske fremtid. Vi burde faktisk rydde pladser i folketingssalen til mindst 5% kørestolsbrugere. Psykisk handicappede er der rigeligt med pladser til.

 

 

 

 

30 MAJ 2019

KRISTI
HIMMELFART

Det er jo en tilbagevendende begivenhed, at man idag fejrer myten om “basusjernets” opsendelse til det ydre rum (uden brændstofforbrug) engang for ca. 2000 år siden. Var han sendt op mod himmelen i Nordsjælland i dag, ville han sikkert blæse over mod Skåne i en sky af sur nedbør. Da det er en fridag i dag, så lad os alle bruge lidt tid på at bede for bedre vejr - også på længere sigt. Eller prøv at lege hypokonder og bliv i sengen med en god bog, et tændt TV og en kop the med en pizzaslide! Du kan også bruge dagen til at øve dig i at være frelst.

 

 

 

 

20 MAJ 2019

UDFLUGT

Var i starten af maj på en lille tur til det nordvestlige Toscana: Pisa, Montecasini Terme, Pistoia, Lucca, lille Monte Carlo og Prato med Italiensk Forum. Det var et dejligt gensyn med mange af stederne. Det var dog hundekoldt og det regnede lidt hver dag. Vi var 3 mænd og 12 kvinder på turen, der var arrangeret af Niels Bertelsen (“Omveje i Toscana”) og dygtigt guidet af Hanne Bach. Var rundt i hele området med eensporet lokaltog og bus. Skulle noget gå galt, var der både læge, psykolog og mindst tre sygeplejersker til rådighed i gruppen!
Hvad lever folk af på egnen? Set fra et togvindue mellem Pistoia og Firenze dyrker man mest blomster, træer og planter fra flere millioner af plastik-urtepotter på mega-gartnerier med EU-paller, vandingssystemer og store gaffeltrucks.
*) Lidt visuelle billeder fra turen HER.

*)

 

 

 

 

18 APR 2019

TORPET
I SKÅNE

Er i påsken på besøg i det lille torp i Øst-Skåne, hvor Hanne og hendes yngste datter huserer det meste af året i to af husene. Alt er ved at springe ud og de grønne farver er ved at dukke op på løvtræerne. Datterens bedste ven er igang med at kløve et nedlagt træ til brugbart vinterbrænde 2020. Nu fik husene også tiltrængt “luft” og grunden bliver lysere uden træets lange skygger. Idag er der 19 gr. og vindstille, men der er stadig en kold jordudstråling. Liggestolene er fundet frem! Og den første O.P. Anderson snaps er gledet gennem systemet og smagte dejligt. Og idag steger husets frue sine meget respekterede frikadeller (m. sovs, kartofler, salat) til aftensmad!

 

 

 

 

07 APR 2019

MORD PÅ
GRANTRÆ

Mit boligselskab gennem 44 år, administreret af Domea, har fældet min nabo Tove’s enormt flotte grantræ, der blev plantet af hendes far 40 cm fra skel, da hun som en af de allerførste flyttede ind i den endnu ikke færdige Langebjergparken i 1986. Synd og skam! Det var sgu’ blevet et flot træ - flittigt brugt af vores sangfugle og ikke til gene for nogen. Ikke engang naboen. Og det havde klaret de mest voldsomme storme uden at hælde.

 

 

 

 

22 MAR 2019

SKUESPIL

“Erhard Mod Monopolet” - Et teaterstykke om Erhard Jakobsen - nu afdød politiker med engang 260.000 stemmer bag sig og i en konstant, indædt kamp mod DR og deres røde lejesvende. Og hans oprettelse af foreningen “Aktive Seere Og Lyttere” - en regulær Stasi-agtig programkontrol. Teatret Mungo Park med kun fire spillere fyrede den lystigt af med velskrevne og morsomme replikker fra første sekund. Latteren rungede, når Erhard postulerende råbte “det har jeg aldrig sagt!”. Hans yndlingsoffer i DR, programchef Mogens Vemmer, blev spillet helt straight og behersket, nøjagtigt som manden selv - ham, der heldigvis gav os “Poul og Nulle i hullet”, Cirkeline-filmene o.s.v. og som nok mente, at børn skulle lære og underholdes gennem dialetiske udfordringer. Alt i alt: Godt manus, spil og god scenografi. Det kunne ikke gøres bedre og var meget underholdende!

 

 

 

 

05 MAR 2019

HÅND-
VRIDNING

Journalisten Jens Gaardbo fra TV2 er en gammel kending. Hans egne holdninger til ting og sager er ofte uforståelige, men jeg har flere gange oplevet ham som en dygtig ordstyrer: Han styrede en stor høring i Malmø (90’erne?) om de mange “hændelser” ved atomkraftværket Barsebäck på en meget proffesionel og objektiv måde. Jeg deltog sammen med Birgitte Flack og Dorte Utke som repræsentanter for “Barsebäckgruppen” i Vedbæk. Nu pipper Jens Gaardbo igen i dagbladet BT, denne gang om den frygt, der sniger sig ind i mange mennesker. Han skriver: “Vi er forheksede af levealder, sundhed, tryghed, varme hænder og evig lykke. Og helst også et evigt liv. Så vi frygter for en sikkerheds skyld..."

"Og så er der den nye trussel, den morderiske bacon i køkkenet. Vi taler om afbrænding af tunge fedtmolekyler, så eksperten i radioen anbefalede forleden, at man holder afstand til panden. Det kræver så en paletkniv på tre meters længde. Og samtidig siger et andet køkkenråd, at du netop aldrig må forlade dine pander, fordi de udgør en risiko for brand. Hurra, så har vi to ting at frygte på samme tid. Det går den rigtige vej.
Det hændervridende menneske er kommet for at blive"

 

 

 

 

18 FEB 2019

FEST

Hanne Lillesø Jonassen - i en menneskealder kendt som “Jonas fra ØH” i Humlebæk - blev pludselig 80 forleden, selvom hun ligner een på nogle og tres. Hun bød sin dejlige familie på italiensk frokost hos “Amagi Mei” i Helsingør og efterfølgende kaffe, grappa og guf i privaten på Boserupvej. Jonas er svigermoderen over alle svigermødre og giver altid nogle dejlige knus. Vi har kendt hinanden siden ‘86, da jeg flyttede sammen med hendes yngste datter Dorte. Hanne er også vævekunstner og næstformand i Humlebæk Kunstforening.

 

 

 

 

02 FEB 2019

FEST

En af de smukkest spillende pianister i Danmark, der kan få musikken til at lave farver og billeder, Katrine Gislinge, havde fødselsdag d. 1. 2. og blev kun 50. Venner, kolleger og folk fra branchen fejrede hende på Borups Højskole i København med taler, sange og musik. Stødte på Lone (enke efter Frederik Gislinge), som jeg nogle år tilbage - sammen med kusinen Hanne - besøgte flere gange i Esbjerg. Spottede f.eks. også ham Blachman (med lysebrune, godt patinerede ruskindsstøvler) og Helle Helle. Husbonden, komponisten Bent Sørensen, bevægede sig som en skygge rundt hele aftenen og fik ting til at glide på en dejlig afslappet måde. Tak for oplevelsen, maden og de dejlige progressive musikindsleg - og knus for fremtiden.

 

 

 

 

25 JAN 2019

SKUESPIL

AMADEUS på Det Kgl. Teater i København: Overvældende flot, men en anelse for pædagogisk. Ikke meget åbenlyst drama. Det er en helt usædvanlig og mærkelig historie og meget flot fortalt. Ballet, Mozart, skuespil og opera i een mundfuld, ret fascinerende. Regisøren havde anbragt en kæmpe tsonamibølge af Mozarts nodeark midt på drejescenen. Stemmer var enkelte gange for svage eller dårligt lydmixet, der gjorde det svært forstå de lange dialoger/monologer. Hvis skuespillerne havde mikrofon på, kunne man måske have allieret sig med dygtige freelance lydfolk, der ved noget om stemmer i en sal? Blev B&W højtalerne ude i siderne anvendt?

 

 

 

 

12 JAN 2019

DRUK

Fik på min 80-årsdag en flaske fransk pastice fra to skønne, hjertevarme bogforlagspiger fra ROSINANTE. På flasken står der: BERGER Pastis de Marseilles 45 %. Havde fuldstændig glemt, hvor vidunderligt det smager med lidt vand i. Forstår også godt, at mange gode, stærke franske mænd er døde af druk af det stads!

 

 

 

 

15 DEC 2018

MINDE

Flashback: Min morfars lillesøster Ingrid var gift med arkitekt og arkæolog Ejnar Dygve (Onkel Ejnar). Jeg overnattede enkelte gange som barn i deres hjemmetegnede hjem i Svanemøllen nord for Kbh. Der var mange modne figner på husets sydside, husker jeg. Han var et blidt og hjerteligt menneske og stærkt knyttet til sin kone - og byen Split i Ex-jugoslavien. Jeg har aldrig siden mødt en mand med så lange og så hvide øjenbryn! De boede om sommeren i GRETELY, 150 m. fra Tibirke Kirke, hvor jeg under krigen sov flere gange på 1. sal. Onkel Ejnar påstod iøvrigt hårdnakket, at kirken, huset, oldtidsvejen i Ellemosen og Toftekilden var en del af et helligt vig.

 

 

 

 

 

Billedserier

Diverse

Website_Design_NetObjects_Fusion


Alle fotos på billedsider:
©Sten Utke

Puglia, Italia
Roma - i hælene på Thorvaldsen
Roma på godt og ondt
London & Oxford
Toscana
Danmark dejligst
Gammelt dansk
Colli Albani - Albanerbjergene
Lidt Sverige
Venezia
Campania

Willys Place i Vester Voldgade
Nødebo Kostskole i 50’erne
Disco på den gamle færgekro
Tibirke Bakker
Klammerhøj i Tibirke Bakker
Gamle kuffertmærker
Billedbunken
Aner
Anegalleri
Surt og Sødt
Gamle biler

 

 

 

 

 

 

 

Sten Utke | Langebjergvej 204A | DK-3050 Humlebæk | 30254894