Sverige

 

Stockholm 2019 - en museumstur m.m.!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til Stockholm fra KBH: Et X 2000 Snabtog med bistro: Drikke, sandwiches og småretter + god, stærk svensk kaffe. Toget kører gennem de smukkeste landskaber med skift mellem åbent agerland, skove og store søer. Der var fuld fart på (200/t) det meste af vejen og det tog kun ca. fem timer med fire stop at komme helt ind til Stockholms centrum. Det er hurtigere, billigere og meget mere bekvemt end med fly. Var bl.a. på Moderna Museet, Hallwylska Museet og Prins Eugens hus på Waldemarsudde. Kiggede forbi “Gamla Stan”, der var oversvømmet af kinesere og krydstogtere - og umulig at komme rundt i (værre end Venedig). Bydelens lillebitte jødiske museum havde væbnet sikkerhedsvagt på det lille trekantede torv med drikkevandsbrønden. Resten af byen var også oversvømmet af turister. Pengene må vælte ind! Sådan har Stockholm aldrig opført sig før!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billederne for at se dem større

 

 

 

 

 

S/S Stockholm

S/S Stockholm, restaurant

Ved Moderna Museet

Et kig mod Strandvejen fra Skeppsholmen

Moderna Museet

Vue fra Skeppsholmen

Hallwylska Museet

Hallwylska, bistro-gården

Prins Eugens villa

Eugens villa, terrassen

Stue

Spisestuen

Spisestuen

Buste af Eugen i hall’en

Entrevindue

arbejdsrum

Rodin’s Tænkeren i haven

Hjørnestuen

Gamla Stan

Hötorget på Kungsgatan

Fra et torp i de østskånske skove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billederne for at se dem større

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var i grænselandet mellem Skåne og Rest-Sverige - mellem skovlandet og agerlandet - at der i et laaangt århundrede fra 1640’erne foregik en indædt fejde mellem den lokale befolkning og øvrigheden. Man ville ikke forsvenskes!

Skovfolket heroppe i det nordøstlige Skåne var dansksindede, havde dansktalende præster og kæmpede hårdt mod embedsmænd og andre indtrængende nordfra. Man var samtidig plaget af vagabonderende bander og lykkeriddere nordfra, der stjal og hærgede på gårde og veje. Skovbønderne oppe i Osby, Glimåkra og Broby blev også urimeligt brandbeskattet og fik pålagt flere tvangsarbejder, bl.a. med vejbygning igennem de endeløse skove, så kongens forbindelse nordfra gennem Skåne kunne udvides og sikres.

Mange fik også pålagt urimelige rytterindkvarteringer, der fuldstændig ødelagde deres økonomi og eksistensmuligheder. Enker på flere af gårdene blev af ryttere hårdhændet smidt ud fra deres ejendomme og overladt til sig selv. Kong Karls mænd jagtede ustandseligt snaphaner på gårdene og blot en mistanke om husning, kunne få dem til at brænde alle bygninger ned til grunden.

Skovbønderne havde et tæt fællesskab - også gennem kirken, samt et veludviklet kommunikationsnet. De havde også håndvåben nok. Kun få kilometer fra den skånske grænse ved Loshult plyndrede en stor velorganiseret gruppe bønder og snaphaner en dag den svenske kong Karls værdier til sine militære lønudbetalinger ved en skovvej. Værdi ca. 30.000 rigsdaler = 70-80 millioner svenske kroner. Vagterne blev dræbt og de værdifulde kobberplader blev lynhurtigt spredt for alle vinde i Østskåne og Småland.

Idag bor der mange danskere, de fleste i sommer- og efterårsmånederne. De handler lokalt og er en del af egnens økonomi. Der er ikke så mange turistindtægter og egnen er præget af ansvaret for mange flygtninge. Her er nok at kigge på og blive betaget af. Skovene er dybe og enorme. De smukke (mange danskejede) røde huse og gårde bliver nænsomt passet og restaureret, oftest af lokale håndværkere.

Herover er vi ved et torp langs en lille “landsveg”: Her er meget stille. Kun fugle-kvidder og vindens svage susen i trætoppene. Lunt og klart. Naboen er elskelige mennesker, der sammen med deres bier laver den skønneste honning. Her er masser af fyr og birk, bær, urter, roser, svampe, vildsvin, elge, nødder, vandløb og søer med fisk. Her er også rigeligt med brænde til kakkelovnen. Og Porse, Johannesurt og Akeleje til at blande med den bløde nordskånske kartoffelakvavit! Og hvis det regner for meget en dag, kører alle på “loppis” (loppemarked), øko-shopper på gårdene, ser gamle DVD’er eller læser romaner!

(Hvis man vil følge med i lokale nyheder fra Östra Göinge kommune, læser man Dagbladet fra Kristianstad)

 

 

 

 

 

“Altmuligmanden” mellem Broby og Glimåkra i Skåne

 

 

 

 

 

Han har de gamle bestik, glassene, servicet, det rigtige WC, skruerne, det oprindelige værktøj, kjolerne, malerkunst, trækløverere, køkkenredskaberne, de gamle CD’er og tonsvis af andet bras i store mængder. Hans talent er enestående. Der er altid noget, man lige står og mangler! Men Altmuligmanden ved Broby er til at handle med og han kører gerne ud med varerne, hvis det kniber med transporten. Alt kan genbruges! Om ikke andet på billeder!

 

 

 

 

 

Klik på billederne for at se dem større

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kullen

 

 

 

 

 

Forår på Kullen ved Skånes vestkyst. Kullens kystbyer er meget smukke, med små havne, farverige træhuse og joller i massevis. Næsten alle byer har deres dybt personlige lille badehotel med lunch og kaffe/kage-bord i hyggelige omgivelser med parasoller i baghaven! Det er nemt at komme rundt på Kullen. Start i Hãlsingborg med bus til Mõlle eller brug bilen eller cyklen.

 

 

 

 

 

Klik på billederne for at se dem større

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedserier

Diverse

Website_Design_NetObjects_Fusion


Alle fotos på billedsider:
©Sten Utke

Puglia, Italia
Roma - i hælene på Thorvaldsen
Roma på godt og ondt
London & Oxford
Toscana
Danmark dejligst
Gammelt dansk
Colli Albani - Albanerbjergene
Lidt Sverige
Venezia
Campania, Italia

Willys Place i Vester Voldgade
Nødebo Kostskole i 50’erne
Disco på den gamle færgekro
Tibirke Bakker
Klammerhøj i Tibirke Bakker
Gamle kuffertmærker
Billedbunken
Aner
Anegalleri
Surt og Sødt
Gamle biler

 

 

 

 

 

 

 

Sten Utke | Langebjergvej 204A | DK-3050 Humlebæk | 30254894