To haver

 

Maj 2019 - To vilde villaer med vildt store haver i det nordvestlige Toscana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Torrigiani

To majestætiske cypresalléer af knap en kilometers længde mødes med villaen, en af de bedste eksempler på barokarkitektur i Toscana. Villaen og parken stammer tilbage fra begyndelsen af 1500-tallet og var oprindelig i den mægtige adelsfamilie Buonvisis eje. I 1651 blev den erhvervet af markis Nicolao Santini, som var republikken Luccas ambassadør ved Ludvig XIVs (solkongens) hof. Han ønskede at omdanne den til et overdådigt lystslot med en blomstrende parterrehave og store bassiner, som facaden kunne spejle sig i. Forbilledet var Le Nôtres parkanlæg i Versailles, og ombygningen af villaen og anlæggelsen af parken blev af Nicolao Santini betroet den bolognesiske arkitekt Torregiani (ikke at forveksle med villaens navn). Han skabte det haveteater med grotter og vandspil, som endnu fungerer og kan besigtiges i Grotta dei venti, Vindenes grotte, et anseeligt cirkulært rum med stenmosaikker, fontæner og nicher med allegoriske figurer, forestillende de kendtevinde, og hele sceneriet kronet af en kuppelhimmel, hvorfra "regnen" drypper ned. Landskabet er trukket ind i villaen som dekorationer i Pietro Scorzinis velbevarede freskomalerier, der i de mindre rum fremstiller årstiderne og i salene mytologiske scener og i hovedsalen scener fra kejser Aurelias liv, naturromantiske billeder, der danner ramme om lige så velbevarede originale interieuer.

Villaen beboes stadig af efterkommere af markis Nicolao Santini, men har skiftet navn, da den sidste arving var en kvinde, Vittoria Santini, der i 1816 giftede sig med markis Pietro Guadagni Torrigiani. Deres buster er indsat i den pompøse facade og kan også ses i kapellet, hvor medlemmer af de sidste generationer af familien ligger begravet. Det meste af barokhaven er i dag forsvundet. I 1800-tallet blev store dele af parken både foran og bag villaen lagt om i en romantisk engelsk stil med importerede træer og buske som cedre og en mængde arter kamelia.

 

 

 

 

 

Villa Torrigiani
Avlsbygninger

Villa Torrigiani

Hovedindgang til Villa Torrigiani

Villa Torrigiani, haven

Villa Torrigiani, haven

 

Villa Torrigiani, haven

Villa Torrigiani,
terrasse på bagsiden

Villa Torrigiani:
Terrassen

Villa Torrigiani, udsigt bagud.

 

 

 

 

Villa Torrigiani forsøger at kreere et (falskt?) indendørs miljø

Villa Torrigiani:
Terrassen

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Reale

Villa Reale, “kongevillaen” i Marlia, har siden den blev bygget været residens for fyrster, højadelige og kunstmæcener. Napoleons søster Elisa Baciocchi, der var Luccas regent i en periode og senere hele Toscanas, skabte det storslåede kompleks ved at slå den daværende Villa Orsettis jorde sammen med en række naboejendomme, bl.a. Luccabispens sommeresidens. Det gamle Palazzo Orsetti og dets loggia, der fungerer som indgang, moderniseredes, men de gamle haver fra det 17. århundrede med det vidunderlige friluftsteater med formskårne buske, Teatro di Verdura, og Kamelia-alleen med meget sjældne arter er bevaret intakt op til vore dage.

Efter Napoleons fald erhvervede først hertugerne af Parma villaen og siden storhertugerne af Toscana. Efter Italiens samling kom den i kong Victor Emanuel IIs eje. Denne afstod den siden til Prins Carlo, bror til den sidste konge af Begge Sicilier, som var gjort arveløs på grund af sit ægteskab med den engelske statsborger Penelope Smyth, der nok var smuk som en prinsesse, men ikke havde blåt blod i årerne. Det romantiske, men ulykkelige par tilbragte resten af deres liv i villaen og blev begravet i parkens kapel. Deres søn, kendt som den gale prins på grund af sin religiøse fanatisme og excentriske opførsel, døde i 1918. For at betale hans gæld, blev villaen sat til salg og dens indbo på auktion og mange af parkens gamle træer fældet og solgt som brænde. Greveparret Pecci-Blunt, den nuværende ejers forældre, købte villaen i 1924, lige i tide til at redde parken fra enuoprettelig ødelæggelse.

Villaen har altid været samlingssted for kronede hoveder og store personligheder fra kunstens og politikkens verden fra hele Europa, en tradition som Pecci-Blunt-familien har videreført. Vi andre får ikke lov til at betræde de bonede gulve, men må tage til takke med et besøg i den store park, men det er nu heller ikke så kedeligt!

 

 

 

 

 

Villa Reale, grotte i parken

Villa Reale, parken

Villa Reale, parken

Villa Reale, parken

Villa Reale, staldene

Villa Reale

Villa Reale, fra indkørslen

Villa Reale, parken

Villa Reale, udsigt fra hovedbygningen

Udsigt fra parken mod villaen

Villa Reale, parken

Villa Reale, parken

Villa Reale: Skjult grotte i parken

Fra swimmingpoolen

Fra swimmingpoolen

 

 

 

 

 

Arrangør:
Italiensk Forum
Tilrettelæggelse:
Niels Bertelsen
Guide:
Hanne Bach m.fl.

 

 

 

Tekstoplæg:
Niels Bertelsen

 

 

 

 

 

 

Billedserier

Diverse


Alle fotos på disse
billedsider:
©Sten Utke

Roma - i hælene på Thorvaldsen
Roma på godt og ondt
Toscana
Puglia, Italia
Colli Albani - Albanerbjergene
Campania, Italia

Lidt Sverige
Danmark dejligst
 

Willys Place i Vester Voldgade
Nødebo Kostskole i 50’erne
Tibirke Bakker
Klammerhøj i Tibirke Bakker
Gamle kuffertmærker
Billedbunken
Aner
Anegalleri
Surt og Sødt
 

 

 

 

 

 

 

 

Sten Utke | Langebjergvej 204A | DK-3050 Humlebæk | 3025 4894