Surt & Sødt

 

Det gamle brokkehoved møder sin begejstrede side...

“Surt og Sødt” er lidt gammeldags, men en blanding af glæde, brok, forundring,
fiktion, “fake news”, fri fantasi og satire.


Med venlig hilsen, Sten Utke

Paris’ mange ildsteder

 

 

Det er et særpræget syn at kigge ind over Paris fra en femte sal på Montmartre og se de mange røde skorstene fra indbyggernes komfurer og ildsteder. (eget foto)

Nordvestfyn ca. 1900

 

 

Malkepiger med hundespand på vej med de tomme junger, antageligt fra Ejlby på Nordvestfyn ca. år 1900. Oliemaleri af maleren Gerhard Heilmann, ham, der tegnede pengesedlen “plovmanden” (privateje).

Så er det måske slut med typer som Dora

 

 

Fra et amerikansk våbenhandlerkatalog 2017: Gennemtestet, tyskproduceret skinnekørende kanon (navn: Dora) fra WW2. Trænger til en kærlig hånd og et par store spande ferronat og smøreolie. Kan med de rigtige granater og den rigtige besætning smadre hvadsomhelst på meget lang afstand. Desværre kniber det lidt med præcision og indskydning. Desuden er rekylen meget voldsom. På senere, mindre modeller kan skinnebredden reguleres, så kanonen kan bruges overalt, hvor der opstår et akut behov i civilsamfundet - på lokalbaner, metroer og sporvognsnet. Prisen taler vi (ikke) om. Købere skal være hvide over 18 år og se rimelig normale ud. Vil blive pålagt en 25% stålafgift.

Men nu er det slut med bruge den slags våben på det offentlige skinnenet, oplyser en troværdig kilde nær den amerikanske præsidents datter og skyggekabinet i et tweet. En krudtgal, rødglødende talsmand fra NRA udtaler i den forbindelse på Fox-TV, at Det Hvide Hus nu igen ad bagvejen forsøger at krænke folkets suveræne ret til frihed og frit våbenvalg. - Man kan da ikke bare forbyde Dora-typerne fordi den løgnagtige presse citerer de forkerte og pisker en stemning op, vel?

Svensk racelære på oldefars tid:
De 5 menneskeracer

 

Gleerupska Universitets Bokhandelns Väggplancher för
åskådningsundervisning III: De fem människorraserne - (udateret)

Eftertænksomt middelalder-setup

 

 

Få timer før manden blev brændt på bålet: “Nu har jeg fortalt inkvisitionen igen og igen, at jeg har læst den der sangbog og biblen flere hundrede gange, og at jeg stadig ikke forstår en skid af det hele. Hvad handler de her røverhistorier egentlig om, og hvad vil I bruge dem til? Må jeg be’ om noget frisk vand i kanden, mere papir og blæk - og et nyt lys? Jeg er igang med at udforme et manifest, der vil ændre verden”.

(billede fra Dark Roasted Blend)

Come fly with me...

 

 

Fra et TWA Lockheed Constellation passagerfly i USA først i 50’erne. Pantry’et er af krydsfinër med et gardin for. Vinduerne er store og firkantede med bredt udsyn. Passagererne kan også se hvordan flyet ser ud udefra: Der hænger en stor skalamodel i kabineloftet. Man sidder i Chesterfieldagtige sofaer og gulvtæppet matcher. Det gør den elegante stewardesse også med sin kække hat og den tækkelige, halvlange nederdel. (TWA - Trans World Airlines - gik desværre konkurs).

 

Roomservice?

 

 

Sådan bliver man behandlet, når man taler ordenligt til pigerne og uden omsvøb fortæller dem, at de er komplet uundværlige og ubegribeligt smukke på deres egen måde - og at man nok skal forsøge at gøre, som de siger (eller drømmer om)!

Alternativt kan kobberstikket også forestille en eller anden tilfældig krigsliderlig stodder, der har kæmpet bravt for magthaverne og bagefter har forlangt ordenlig roomservice.

Eller: Han er måske den absolut sidste levende mand på jorden?

 

Lidt om Canis Lupus

 

Det er ikke ulven, som skal ændre adfærd. Der er os, der skal opleve et andet syn på den. Se den som den dyreart, der har fulgt mennesket i årtusinder og ofte beskyttet os. Tænk også over, at alle hunde er ulve - mere eller mindre - selvom de fleste i dag er psykotiske, undertrykte og degenererede. Det er ulven ikke. Den tænker og handler som den skal!

Du kan desværre (heldigvis) ikke helt dressere en ulv! Men læs alligevel dressurbogen “Hunden - ulven ved din side” af Roger Abrantes - en klog og lærerig bog! Abrantes er en af de få, der kender hundens behov, adfærd og relationer til mennesker.

 

Når alt skal være sort og gråt...

 

 

Han ligner en koncernkurêr, våbenhandler eller advokat - i snævert, farveløst luksuskluns (der kan holde sig rent på overfladen i månedsvis). Grå og sort over det hele. Denne fritgående alfahan er faktisk uhyggelig ad helvede til - ligner en slags dødens eller overmagtens budbringer. Iskold i røven - og dyrker sikkert helst kun sig selv og koncernen i en tyk tåge af grådighed og mandehørm. Han klapper aldrig en kvinde kærligt på rumpen - nej, han køber bare damen. Træner, får UVA-sol og manicure mindst en time daglig. Drikker altid de mest sjældne skotske single malts og ellers Red Bull. Bruger Iphone X, Imac og Ipad gennem koncernens krypterede cloudnetværk. Bor mest på hoteller med effektiv wi-fi, men har en deleadresse i 2900. Kører altid med taxa eller i koncernens Tesla og flyver altid med samme selskab for at få højeste bonus til sine score-ture.

Men: Han kunne måske også forestille at være:
1) en arbejdsløs fitnesstræner i sit første praktikjob som fotomodel for et norsk mediefirma.
2) Officielt nomineret til den mest komplet uegnede til roller i  tv-serier som “Alene  i vildmarken” eller “I gæld til halsen”).
3) En moderne bedemand?
 

Ved Ponte Milvio i Rom

 

 

Godt indpakket romer en vinterdag foran tobakskiosken ved Trattoria Pallotta, hvor drikkevandet i fontænen løber hele døgnet - året rundt! (eget foto)

2017:
Om en vis Donald

 

Aldrig i mine 28.500 levedage har jeg oplevet et mere frastødende menneske end den virkelighedsfjerne Donald fra underholdnings- og finanslivet, som aviserne ofte beretter om.

Hans latterlige løgne, det højt gearede stupide og flagrende tankesæt, arrogancen, hans kvindesyn, den manglende empati og hans hadefulde, racistiske omgangskreds er sgu’ en tand for meget.

Han stræber blindt efter magt og vil altid “have ret” midt i sine åbenlyse løgne og løse rygter. Hvis man ikke er enig med ham, truer han. Det gør ham temmelig besværlig for alle, der slås for et retfærdigt, medmenneskeligt og tolerant verdenssamfund, hvor man venligt taler sammen og kan stole på hinandens hensigter.

Den solariebejsede mandsling burde hellere bruge tiden på en helt anden form for 4-årig samfundstjeneste, ex. på et rumænsk plejehjem eller et syrisk flygtningecenter, hvor han sikkert kunne møde andre og virkelige mennesker. Og gøre sig nyttig!

NB: Nej, nej! Den omtalte Donald er ikke DEN Donald, du måske straks tænker på. Ham her er værre!

Need for Weed

 

 

Den forhåbningsfulde datter i hyggesnak med sin enlige mor om årets afgrøder fra væksthuset. “Dyrk dit eget, ryg dit eget”! Skrift og layout minder iøvrigt lidt om tidligere Philip Morris annoncer.
 

Fra Dark Roasted Blend

Hvorfor skal jeg
ha’ bank?

 

31.10.2013, korr. 2014 / 2015 / 2017 / 2018

 

Da min bank i 2012 gjorde sig smart ved at skrive på engelsk til sine danske privatkunder, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da den samme bank i 2013 ville have mig til at “abbonnere” på min NEM-konto , som jeg er tvungen til have, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da min bank i dagspressen fortalte, at de helst var fri for at have mig som kunde, da jeg med kun et lille billån og lidt opsparing var en dårlig forretning,  ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da min lokale filial med kort varsel lukkede, som flere hundrede andre fra samme bank, og den nærmeste hæveautomat nu lå l4 km væk, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

2013: Klynkeri og hykleri: Mon den nye ordførende direktør effektivt kan styre biksen gennem sine tårevædede øjne?: “...jeg er ked af hver eneste kunde, der forlader banken”, siger han d. 29.10.2013 til Politiken.

2017: Berlingske Tidende skriver, at min bank med åbne øjne hvidvasker enorme summer gennem diktaturstater, filialer i EU  og tomme selskaber.

2018: En rapport beskriver, hvordan bl.a. Putin-familie og andre hvidvasker penge gennem konti i Danske Bank. Sagen afslører ansvarssvigt i Danske Bank og hos myndigheder i Danmark og EU. Over 1500 Mia kr. er blevet hvidvasket gennem min bank og de har tjent på det. Bestyrerelsen udskiftes og en ny direktør dukker op.

I mellemtiden er det blevet NEDEREN at have noget med den bank at gøre. Bad standing! Der bliver kigget skævt til een, hvis man viser sit DB-kontokort blandt “almindelige, normale borgere“
“- Er du hvidvasker eller hvad?”

2019: Så er min egen filial i Hørsholm indblandet i en sag om momssvindelkonti på ca. 1,4 millarder. Senere på året bliver min bank politianmeldt for svindel med underskudsgivende flexlån.
 

Et mønster af en kultur - der ligner noget fra en snusket londonbank - dukker op. Helt ærligt, kære Danske Banks bestyrelse: Kniber det med at finde nogle kloge, menneskelige ledere?

(Jeg har endnu ikke skiftet bank fordi den stadig har de fleste gebyrfrie hæveautomater på mine ruter gennem tilværelsen).

Langebjergparken i Humlebæk - en perle langt væk fra alting

 

 

08.11.2017, rev 2019

 

Langebjergparken ved Øverste Torp i Humlebæk er jo ikke ligefrem et sted, man sådan lige kommer forbi, med mindre man er kørt forkert, besøger Langebjergskolen eller et sportscenter for enden af vejen.

Bebyggelsen ligger mast inde mellem et ret stort område med parcelhuse og et industriområde - dog uden decideret produktion. Den ligger på den blinde Langebjergvejs højre side og er en almen boligafdeling under Humlebæk Boligselskab, der administreres af Domea s.m.b.a..

Boligerne fra midten af 1980’erne er bygget som kædehuse med to etager i to aflange cirkler inde i hinanden, adskilt af stier og gode legepladser. To store græsplæner i midten af det hele fylder cirklen ud. Der er P-pladser og carports til de fleste.

Et godt sted at bo. 37 år gammelt HTH-køkken og komfur med keramiske plader. Tørt indeklima og altid fodkoldt. Individuel målerafregning på alt: Gasvarme, el og vand. Fred og næsten larmende stilhed, fuglefløjt og åben himmel. 36 m. over havet!

Men: Der er ingen vicevært. Den nærmeste ejendomsfunktionær befinder sig ofte et helt andet sted i byen og har slet ingen tilknytning. Hvis man skal have udført en reperation - og ikke har netadgang (14%) - skal man aflevere en skriftlig besked, der behandles af et såkaldt service center 2 km væk, som koordinerer opgaverne mellem 6 (seks) forskellige boligafdelinger i Humlebækområdet.

Det nærmeste sted at få stillet sulten er med en hotdog eller en kanelsnegl fra en benzintank 1.7 km mod øst. Dagligvarebutikker ligger 2.2 km væk, og når man skal hjem med varerne på cykel, foregår hele hjemturen op ad bakke - man ta’r lige en stigning på 24 m op til Langebjerg!

Klar til take-off

 

 

- Når I hører startskuddet, lukker vi dørene og I skal spænde sikkerhedsselerne.

Film, jeg aldrig fik set, men hvor handlingen må være åbenlys  I

 

 

Dybt rystende film om farlige, ukontrollerede og ulovlige fysiske indgreb på gravide tyske kvinder. Om håbløs og udsigtsløs ung forelskelse og dens dybt skæbnesvangre konsekvenser: Afmagt, smerte og floder af gråd.
Med helt igennem tysktalende schauspielere.

Film, jeg aldrig fik set, men hvor handlingen må være åbenlys  II

 

 

En grænseoverskridende og vovet film, der afslører alle de liderlige og perverse gamle mænds syge drømme og lumre tankegang. Den unge, totalt uspolerede Sonja på kun 16 år bliver på et tidspunkt våd over det hele, men kæmper ellers hårdt for at finde et ståsted i tllværelsen - midt i hørmen. Klaus Pagh medvirker ikke i denne film.

Vi er stadig
4 millioner

 

Plakat af HenryThelander1955

 

06.09.18

 

I 1955 reklamerede landet på turistplakater, at fire millioner danskere bød velkommen og tilbød venskab. I 2018 er vi 5.7 millioner i DK. Tankevækkende, at forskellen i befolkningstilvæksten stort set svarer til antallet af DF’ere og andre ultra-borgerlige, der jo sædvanligvis HADER alle de fremmede, som ikke bor på hotel.

 

Mine Torino-biler
gennem årene:

 

 

1 x Uno, 2 x Punto, 1 x Panda
- her kan man mærke vejen og føle dækkontakten! Det er også fedt med det lave brændstofforbrug og city-servo! Stærke, stabile og ærlige benzinbiler! Værksted i Hørsholm: René Birkelund (Lancia, Fiat, Alfa Romeo).

 

 

Billedserier

Diverse

Website_Design_NetObjects_Fusion


Alle fotos på billedsider:
©Sten Utke

Puglia, Italia
Roma - i hælene på Thorvaldsen
Roma på godt og ondt
London & Oxford
Toscana
Danmark dejligst
Gammelt dansk
Colli Albani - Albanerbjergene
Lidt Sverige
Venezia
Campania

Willys Place i Vester Voldgade
Nødebo Kostskole i 50’erne
Disco på den gamle færgekro
Tibirke Bakker
Klammerhøj i Tibirke Bakker
Gamle kuffertmærker
Billedbunken
Aner
Anegalleri
Surt og Sødt
Gamle biler

 

 

 

 

 

 

 

Sten Utke | Langebjergvej 204A | DK-3050 Humlebæk | 30254894