Surt & Sødt

 

Det gamle brokkehoved
møder sin begejstrede side...

“Surt og Sødt” er lidt gammeldags,
men er en blanding af glæde, brok, forundring, fiktion, “fake news”, fri fantasi og satire.

Med venlig hilsen, Sten Utke

Paris’ mange ildsteder

 

 

Det er et særpræget syn at kigge ind over Paris fra en femte sal på Montmartre og se de mange røde skorstene fra indbyggernes komfurer og ildsteder. (eget foto)

Nordvestfyn ca. 1900

 

 

Malkepiger med hundespand på vej med de tomme junger, antageligt fra Ejlby på Nordvestfyn ca. år 1900. Oliemaleri af maleren Gerhard Heilmann, ham, der tegnede pengesedlen “plovmanden” (privateje).

Så er det slut med typer som Dora

 

 

Fra et amerikansk våbenhandlerkatalog 2017: Gennemtestet, tyskproduceret skinnekørende kanon (navn: Dora) fra WW2. Trænger til en kærlig hånd og et par store spande ferronat og smøreolie. Kan med de rigtige granater og den rigtige besætning smadre hvadsomhelst på meget lang afstand. Desværre kniber det lidt med præcision og indskydning. Desuden er rekylen meget voldsom. På senere, mindre modeller kan skinnebredden reguleres, så kanonen kan bruges overalt, hvor der opstår et akut behov i civilsamfundet - på lokalbaner, metroer og sporvognsnet. Prisen taler vi (ikke) om. Købere skal være hvide over 18 år og se rimelig normale ud. Vil blive pålagt en 25% stålafgift.

Men nu er det slut med bruge den slags våben på det offentlige skinnenet, oplyser en troværdig kilde nær den amerikanske præsidents skyggekabinet i et tweet. En krudtgal, rødglødende talsmand fra NRA udtaler straks flere gange på Fox-TV, at “Det Hvide Hus nu igen ad bagvejen forsøger at krænke folkets suveræne ret til frihed og frit våbenvalg. - Man kan da ikke bare forbyde Dora-typerne fordi den løgnagtige presse citerer de forkerte og pisker en stemning op, vel?”

Svensk racelære på oldefars tid:
De 5 menneskeracer

 

Gleerupska Universitets Bokhandelns Väggplancher för
åskådningsundervisning III: De fem människorraserne - (udateret)

Eftertænksomt middelalder-setup

 

 

Få timer før manden blev henrettet på bålet: -“Nu har jeg fortalt inkvisitionen igen og igen, at jeg har læst den der sangbog og biblen flere hundrede gange, og at jeg stadig ikke forstår en skid af det hele. Hvad handler de røverhistorier egentlig om, og hvad vil I bruge dem til? Må jeg be’ om noget frisk vand i kanden, mere papir og blæk - og et nyt lys? Jeg er igang med at udforme et manifest, der vil ændre verden”.

(billede fra Dark Roasted Blend)

Come fly with me...

 

 

Fra et TWA Lockheed Constellation passagerfly i USA først i 50’erne. Pantry’et er af krydsfinër med et gardin for. Vinduerne er store og firkantede med bredt udsyn. Passagererne kan også se, hvordan flyet ser ud udefra fra en stor skalamodel i kabineloftet. Sikkerhedsseler? Nej, nej. Man sidder i Chesterfieldagtige sofaer og gulvtæppet matcher. Det gør den elegante stewardesse også med sin kække hat og den tækkelige, halvlange nederdel.

 

 

TWA 1955 (med mange nye typer turbo-propfly) var også god til det med personlig, individuel service. Den velfriserede knægt herover har garanteret aldrig set noget lignende - blikket er fast rettet mod bakkens herligheder og det strålende smil vil slet, slet ikke forsvinde. Her er kalorier nok til 4 døgn. Moderen smiler også: - Far har sikkert betalt!

Roomservice?

 

 

Sådan bliver man altid behandlet, når man taler ordenligt til pigerne og uden omsvøb fortæller dem, at de er komplet uundværlige og ubegribeligt smukke på deres egen personlige måde - og at man nok skal anstrenge sig for at gøre, som de siger og ønsker (eller drømmer om)!

Alternativt kan kobberstikket også forestille en eller anden tilfældig krigsliderlig stodder, der har kæmpet bravt for magthaverne og bagefter har forlangt ordenlig roomservice.

Eller: Han er måske den absolut sidste levende mand på Jorden?

 

Lidt om Canis Lupus

 

Det er ikke ulven, som skal ændre adfærd. Der er os, der skal opleve et andet syn på den. Se den som den dyreart, der har fulgt mennesket i årtusinder og ofte beskyttet os. Tænk også over, at alle hunde er ulve - mere eller mindre - selvom de fleste i dag er komplet degenererede, kynisk fremavlet, psykotiske og undertrykte. Det er ulven ikke. Den tænker og handler som den skal!

Du kan desværre (heldigvis) ikke helt dressere en ulv! Men læs alligevel dressurbogen “Hunden - ulven ved din side” af Roger Abrantes - en klog og lærerig bog! Om kommunikation. Roger Abrantes er en af de få, der kender hundens behov, sprog, adfærd og relationer til mennesker.

 

Ham her bli’r man nok aldrig rigtig venner med...

 

 

Han ligner en koncernkurêr, våbenhandler eller advokat - i snævert, farveløst luksuskluns (der kan holde sig rent på overfladen i månedsvis). Grå og sort over det hele. Denne fritgående alfahan er faktisk uhyggelig ad helvede til - ligner en slags dødens eller overmagtens budbringer. Iskold i røven - og dyrker sikkert helst kun sig selv og koncernen i en tyk tåge af grådighed og mandehørm. Han berører aldrig nogensinde en kvinde kærligt på kroppen - nej, han køber bare damen for kontanter eller lidt go’ coke.

Træner, får UVA-sol og manicure mindst en time daglig. Drikker altid de mest sjældne skotske single malts og ellers Red Bull. Bruger Iphone X, Imac og Ipad gennem koncernens krypterede cloudnetværk. Bor mest på hotel med effektivt wi-fi. Har også en boksadresse ved Waterfront i 2900. Kører altid med taxa eller i koncernens Tesla og flyver altid med samme selskab for at få højeste bonus til sine private score-ture.

Men: Han kunne måske også forestille at være:

1) En arbejdsløs fitnesstræner i sit første praktikjob som fotomodel
for et norsk mediefirma.
2) Officielt nomineret til den absolut mest uegnede til roller i tv-serier som “Alene  i vildmarken” eller “I gæld til halsen”.
3) En moderne bedemand?

Ved Ponte Milvio i Rom

 

 

Godt indpakket romer en vinterdag foran tobakskiosken ved Trattoria Pallotta, hvor drikkevandet i fontænen løber hele døgnet - året rundt! (eget foto)

2017:
Om en vis Donald

 

Aldrig i mine 28.500 levedage har jeg oplevet et mere frastødende menneske end den virkelighedsfjerne Donald fra underholdnings- og finanslivet, som aviserne ofte beretter om.

Hans latterlige løgne og “alternative sandheder”, det højt gearede stupide og flagrende tankesæt, arrogancen, hans kvindesyn, den manglende empati og hans hadefulde, racistiske omgangskreds er sgu’ en tand for meget.

Han stræber blindt efter magt og vil altid “have ret” midt i sine åbenlyse løgne og løse rygter. Hvis man ikke er enig med ham, truer han. Det gør ham temmelig besværlig for alle, der slås for et retfærdigt, tolerant og medmenneskeligt verdenssamfund, hvor man venligt taler sammen og kan stole (blot nogenlunde) på hinandens hensigter.

Den solariebejsede mandsling burde hellere bruge tiden på en helt anden form for 4-årig samfundstjeneste, ex. på et rumænsk plejehjem eller et syrisk flygtningecenter, hvor han sikkert kunne møde andre og virkelige mennesker. Og måske gøre sig nyttig!

NB: Nej, nej! Den omtalte Donald er ikke DEN Donald, du måske straks tænker på. Ham her er meget værre!

 

For at sige det helt klart:

 

 

Stort, gammelt støbejernsskilt fra DSB, der meget detaljeret - og med store bogstaver - forklarer hvordan man ikke må opføre sig ved de nærliggende togstrækninger og ubevogtede jernbaneoverskæringer.

- fra lauritz.dk

Brexit: So long,
friends and old fellows

 

 

(Første tanke: Mon der nu bliver lagt told på Irma’s import af de overfede engelske marmelader? Katastrofen lurer!)

 

Need for Weed

 

 

Den forhåbningsfulde datter i hyggesnak med sin enlige mor om årets afgrøder fra væksthuset. “Dyrk dit eget, ryg dit eget”! Skrift og layout minder iøvrigt lidt om tidligere Philip Morris smøg-annoncer.

Fra Dark Roasted Blend

Hvorfor skal jeg
ha’ bank?

 

31.10.2013, korr. 2014 / 2015 / 2017 / 2019

 

Da min bank i 2012 gjorde sig smart ved at skrive på engelsk til sine danske privatkunder, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da den samme bank i 2013 ville have mig til at “abbonnere” på min NEM-konto , som jeg er tvungen til have, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da min bank overalt i dagspressen fortalte, at de helst var fri for at have mig som kunde, da jeg med kun et lille billån og lidt opsparing var en dårlig forretning,  ja, så overvejede jeg at skifte bank.

Da min lokale filial med kort varsel lukkede, som flere hundrede andre fra samme bank, og den nærmeste hæveautomat nu lå l4 km væk, ja, så overvejede jeg at skifte bank.

2013: Klynkeri og hykleri: Mon den nye ordførende direktør effektivt kan styre biksen gennem sine tårevædede øjne?: “...jeg er ked af hver eneste kunde, der forlader banken”, siger han d. 29.10.2013 til Politiken.

2017: Berlingske skriver, at min bank med åbne øjne hvidvasker enorme summer gennem diktaturstater, filialer i EU  og tomme selskaber.

2018: En rapport beskriver, hvordan bl.a. Putin-familie og andre hvidvasker penge gennem konti i min bank. Sagen afslører ansvarssvigt i banken og hos myndighederne. Over 1500 Mia kr. er blevet hvidvasket og banken har tjent godt på det. Bestyrerelsen udskiftes og en ny direktør dukker op.

I mellemtiden er det blevet NEDEREN at have noget med den bank at gøre. Bad standing! Der bliver kigget skævt til een, hvis man viser sit Dankort fra banken blandt “almindelige, normale borgere“
“- Er du hvidvasker eller hvad?”

2019: Så er min egen filial i Hørsholm indblandet i en sag om momssvindelkonti på ca. 1,4 millarder. Senere på året bliver min bank politianmeldt for svindel med underskudsgivende flexlån.
Nov. 2019: Bagmandspolitiet går ind og undersøger.
 

Et kulturmønster, der ligner noget fra en snusket londonbank, er hurtigt blevet dominerende. Var det måske en idé at overforkæle alle privatkonti. Og lade det glemte “Handelsbanken” genopstå som erhvervets legeplads?

NB: Jeg har endnu ikke skiftet bank
- kun fordi den stadig har de fleste gebyrfrie hæveautomater på mine ruter gennem tilværelsen.

Langebjergparken i Humlebæk - en perle langt væk fra alting

 

Langbjergparken

 

08.11.2017, rev 2019

 

Min bopæl: Langebjergparken ved Øverste Torp i Humlebæk er jo ikke ligefrem et sted, man sådan lige kommer forbi, med mindre man er kørt forkert, skal på den lille kommunale skole eller et lille, lokalt sportscenter for enden af vejen.

Bebyggelsen ligger mast inde mellem et ret stort område med parcelhuse og et industriområde - dog uden decideret produktion. Den ligger på den blinde Langebjergvejs højre side og er en almen boligafdeling i Humlebæk Boligselskab, der administreres af Domea s.m.b.a..

Boligerne fra midten af 1980’erne er bygget som kædehuse med to etager i to ovale cirkler inde i hinanden, adskilt af stier og gode legepladser. To plæner i midten af det hele fylder cirklen ud. Der er P-pladser og carports til de fleste.

Man er totalt isoleret fra bylivet i Humlebæk. Der er til gengæld fred og næsten larmende stilhed. Fuglefløjt og åben himmel. 36 m. over havet. Lejlighederne har 37 år gammelt HTH-køkken og komfur med keramiske plader. Meget tørt indeklima og altid fodkoldt. Individuel målerafregning på alt: Gasvarme/el/vand.

Men: Der er ingen vicevært. Den nærmeste ejendomsfunktionær befinder sig ofte et helt andet sted på egnen og har slet ingen tilknytning. Skal man have udført en reperation - og ikke har netadgang (14%) - skal man aflevere en skriftlig besked, der behandles af et såkaldt service center 2 km væk, som koordinerer opgaverne mellem 6 (seks) forskellige boligafdelinger i Humlebækområdet.

Det nærmeste sted at få stillet sulten er fra en K-tank 1.7 km mod øst. Dagligvarebutikker ligger 2.3 km væk, og når man skal hjem med varerne på cykel, foregår det op ad bakke - man ta’r lige en stigning på 24 m op til Langebjerg!

Godnat med TWA

 

 

I Constellation til drømmeland med lyden af fire store turbo-prop motorer i ørerne - i fin natkjole, svagt månelys, klare stjerner i det fjerne og et ugeblad lige ved hånden. (TWA - Trans World Airlines - gik iøvrigt konkurs).

Film, jeg aldrig fik set, men hvor handlingen må være åbenlys  I

 

 

Dybt rystende film om farlige, ukontrollerede og ulovlige fysiske indgreb på gravide tyske kvinder. Om håbløs og udsigtsløs ung forelskelse og dens dybt skæbnesvangre konsekvenser: Afmagt, smerte og floder af gråd. Med helt igennem tysktalende schauspielere.

Film, jeg aldrig fik set, men hvor handlingen må være åbenlys  II

 

 

Med Ib Mossin og menneskeligt bundskravl dybt nede i møget i det indre København. Lone Hertz, Ghita Nørby og Birgitte Bruun er ufrivillige ofre for nogle rodløse knægtes usympatiske, kyniske og afvigende adfærd. Et endeløst drama med mange oprivende og tankevækkende scener. Preben Kaas er med.

Film, jeg aldrig fik set, men hvor handlingen må være åbenlys  III

 

 

En rystende film, der afslører alle de liderlige og perverse gamle mænds syge drømme og lumre tankegang. Den mindreårige og totalt uspolerede Sonja på kun 16 år bliver på et tidspunkt våd over det hele, men kæmper ellers hårdt for at finde et ståsted i tllværelsen - midt i hørmen. Klaus Pagh eller Svend Johansen medvirker ikke i denne film.

Denne vej,
mine herrer!

 

 

Gu’ ve’ hvor dette skilt oprindeligt
har hængt?

(fundet i aktionshus)

We’re still
four millions

 

Plakat af HenryThelander1955

 

06.09.18

 

I 1955 reklamerede staten Danmark
på turistplakater, at fire millioner
danskere bød velkommen og tilbød venskab. I 2020 er vi næsten seks millioner i DK.

Tankevækkende, at forskellen i
befolkningstilvæksten stort set
svarer til antallet af DF’ere og andre
ultra-borgerlige, der jo sædvanligvis HADER ALLE FREMMEDE (som ikke lige bor på et hotel eller kender Luther).

 

- og endelig helt hvid!

 

 

Det er bestemt ikke OK at give hunde make-up, tøj og parykker på, men køteren herover ser ikke ud til at lide større skade. Utroligt, som den ligner!
Godt set! Godt billede! Go’ hund!

 

(fra Andys Petcare, Miss.)

 

Billedserier

Diverse

Website_Design_NetObjects_Fusion


Alle fotos på billedsider:
©Sten Utke

Puglia, Italia
Roma - i hælene på Thorvaldsen
Roma på godt og ondt
London & Oxford
Toscana
Danmark dejligst
Gammelt dansk
Colli Albani - Albanerbjergene
Lidt Sverige
Venezia
Campania, Italia

Willys Place i Vester Voldgade
Nødebo Kostskole i 50’erne
Disco på den gamle færgekro
Tibirke Bakker
Klammerhøj i Tibirke Bakker
Gamle kuffertmærker
Billedbunken
Aner
Anegalleri
Surt og Sødt
Gamle biler

 

 

 

 

 

 

 

Sten Utke | Langebjergvej 204A | DK-3050 Humlebæk | 3025 4894